#jobsforukraine
For arbejdsgivere
Tak for din interesse i at hjælpe fordrevne fra Ukraine ind på det danske arbejdsmarked!
Her finder du links og informationer, der kan være nyttige i forbindelse med rekruttering af ukrainere.
Tak for din interesse i at hjælpe fordrevne fra Ukraine ind på det danske arbejdsmarked!
Her finder du links og informationer, der kan være nyttige i forbindelse med rekruttering af ukrainere.
Når du slår job op, som kan besættes af bl.a. flygtninge fra Ukraine, kan du gøre jobbet nemt at finde ved at bruge hashtagget #jobsforukraine
I kan slå job op på bl.a. følgende online jobbanker:
Ved ansættelse af ukrainske medarbejdere kan der være behov for vejledning og information om uddannelseskvalifikationer, rekrutteringsprocessen og andre ting, du som arbejdsgiver bør være opmærksom på.
På Jobnet.dk for Arbejdsgiver (jobag.jobnet.dk) kan du søge blandt de CV’er, som jobsøgere eksempelvis fra Ukraine har oprettet.
I ’CV søgning’ kan du finde en liste over søgbare CV'er. Afstanden til virksomheden kan tilpasses, og du kan afgrænse søgningen ved at indtaste søgekriterier som stillingsbetegnelse, kvalifikationer mv.
Der er også en række filtre, som giver mulighed for at afgrænse søgningen yderligere: ”Kvalifikationer”, ”Søger job som”, ”Kørekort”, ”Sprog” og ”Ansættelsesbetingelser”.
Du kan ikke søge på nationalitet eller etnicitet på Jobnet, men du kan under fanen ”Sprog” angive, hvilke sprog kandidaten skal have i sit cv.
Alternativt kan du eksempelvis søge på ”Ukraine” i feltet ”Søg”. Derefter vil alle CV’er, der indeholder ordet Ukraine, blive søgt frem. Resultatet af søgningen afhænger af, hvilke oplysninger de ledige har givet i deres CV.
Læs mere og find vejledning her: Vejledninger – Jobnetsupport (zendesk.com)
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er klar til at hjælpe og tilbyder virksomheder én indgang til beskæftigelsessystemet. Ring til hotlinen på 72 200 350 eller læs mere her:
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings landsdækkende virksomhedsservice
Læs mere om, hvordan andre arbejdsgivere er kommet i kontakt med eller har ansat fordrevne fra Ukraine.
Få inspiration fra andre virksomheders erfaringer med rekruttering af fordrevne
Hvis du overvejer at ansætte udenlandsk arbejdskraft, er der en række forhold, du bør være opmærksom på, inden du går i gang med at rekruttere. Her kan det være relevant at læse om andre virksomheders erfaringer med udenlandsk arbejdskraft, så du kan få hjælp til dine overvejelser.
Læs mere om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft på virksomhedsguiden.dk
På hjemmesiden 'Ny i Danmark' kan du finde vejledning og information til arbejdsgivere, fx om ansættelse af udenlandske medarbejdere, erhvervsordninger, kontaktpersonordningen, og hvordan du undgår ulovligt arbejde.
Du kan læse mere på Integrationsviden.dk eller kontakte Styrelsen for international Rekruttering og Integration (SIRI) på e-mail: raadgivning@siri.dk.
Derudover kan du læse om SIRIs rådgivning her:
De fleste ukrainere kender grundlæggende til de samme samfundsstrukturer som i Danmark, men der kan være andre måder at gøre tingene på, end vi er vant til i Danmark. Det er vigtigt for at falde til på arbejdspladsen, at den nye medarbejder inviteres ind i det sociale liv, frokosten og små pauser. Det kan også være hensigtsmæssigt, at den nyansatte får tilknyttet en kontaktperson eller får en mentor, som kan hjælpe med at afklare spørgsmål og udfordringer i den første tid i arbejde.
Ukrainere kan komme i arbejde, så snart de har søgt om opholdstilladelse efter særloven og fået taget fingeraftryk og fotografi. Det vil sige, at de kan komme i arbejde, inden de har fået tildelt opholdstilladelsen.
Særloven omfatter følgende personer:
Personer, der får opholdsholdstilladelse i Danmark efter særlovens nye regler, vil kunne arbejde i Danmark uden yderligere krav. Det gælder i to år med mulighed for forlængelse.
Læs mere om særloven på Udlændinge og Integrationsministeriets hjemmeside
Din virksomhed kan slå job op på bl.a. følgende online jobbanker:
Jobnet for arbejdsgivereJobs til ukrainere på JobindexAkademikernes JobbankSTEM Jobs for Ukrainians
Når du slår job op, som kan besættes af bl.a. flygtninge fra Ukraine, kan du gøre jobbet nemt at finde ved at bruge #jobsforukraine.
Læs information til arbejdsgivere på jobguideukraine.dk (denne side)
Hvis du ønsker hjælp fra dit lokale jobcenter til at finde relevante kandidater, kan du sende en besked til det lokale jobcenter om dit behov for arbejdskraft og oprette en jobordre via jobnet for arbejdsgivere (jobag.jobnet.dk)
I ’CV søgning’ kan du finde en liste over søgbare CV'er. Afstanden til virksomheden kan tilpasses, og du kan afgrænse søgningen ved at indtaste søgekriterier som stillingsbetegnelse, kvalifikationer mv.
Der er også en række filtre, som giver mulighed for at afgrænse søgningen yderligere: ”Kvalifikationer”, ”Søger job som”, ”Kørekort”, ”Sprog” og ”Ansættelsesbetingelser”.
Du kan ikke søge på nationalitet eller etnicitet på Jobnet for arbejdsgivere, men du kan under fanen ”Sprog” angive, hvilke sprog kandidaten skal have i sit cv.
Alternativt kan du eksempelvis søge på ”Ukraine” i feltet ”Søg”. Derefter vil alle CV’er, der indeholder ordet Ukraine, blive søgt frem. Resultatet af søgningen afhænger af, hvilke oplysninger de ledige har givet i deres CV.
Læs mere og find vejledning her:
Brug hashtaget #jobsforukraine, hvis jobbet kan varetages af en, der ikke kan forventes at kunne tale dansk.
Ved at bruge hashtagget i dit stillingsopslag kan jobsøgende lettere søge relevante stillinger frem på online jobportaler, og du skaber dermed større synlighed omkring stillingen.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen tilbyder turbovurdering af udenlandske uddannelser til brug for både private og offentlige arbejdsgivere. Vurderingen er gratis og tager normalt højst fem arbejdsdage.
Læs mere og find vejledning her:
Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside: Turbovurdering for virksomheder (nyt vindue)
Du bør som arbejdsgiver være opmærksom på, at der kan være behov for vejledning og information om uddannelseskvalifikationer, rekrutteringsprocessen og andre ting, når du ansætter ukrainske medarbejdere.
Find nyttig information om ansættelse her:
Rekruttering og ansættelse af ukrainske borgere (virksomhedsguiden.dk)
Find inspiration om jobtyper i branchepakkerne (jobnet.dk)
Uddannelses- og Forskningsministeriets hjælp til arbejdsgivere (ufm.dk)
Virksomheder kan få turbovurdering af kompetencer ifm. ansættelse (ufm.dk)
Se hvad der gælder for ukrainere mht. cpr-nummer, skat, MitID/NemID mm. (pdf)
Virksomheder, der har fundet ukrainske medarbejdere, som de ønsker at ansætte, skal være opmærksomme på, at:
Du bør være opmærksom på reglerne om bl.a. visum og pas for ukrainere i forhold til at rejse gennem en række lande og at indrejse i Danmark.
Du kan søge information om ukraineres mulighed for at indrejse i andre lande hos myndighederne i de respektive lande eller i rejsevejledningerne på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det kan Udlændingestyrelsen ikke hjælpe med. Du kan læse mere om ukrainske statsborgeres mulighed for at indrejse i Danmark på informationssiden til ukrainske statsborgere på nyidanmark.dk.
Hvis du ikke er dansk statsborger, bør du også være opmærksom på reglerne om bl.a. visum og pas for dig selv i forhold til de lande, som du har overvejet at rejse igennem.
Derudover bør du være opmærksom på, at der er regler i udlændingeloven og straffeloven om, at man bl.a. kan risikere at blive straffet for at bringe en udlænding her til landet, hvis den pågældende udlænding ved indrejse i Danmark ikke er i besiddelse af fornøden rejselegitimation og visum. Udlændingestyrelsen har ikke mulighed for at vurdere, om disse regler vil kunne blive taget i anvendelse i en konkret situation eller for at give tilsagn om lovligheden af påtænkte handlinger.
Der kan gælde flere krav til dig som arbejdsgiver, når du har udenlandske ansatte. Du skal bl.a. være opmærksom på, at det er dit ansvar som virksomhed at sikre dig, at du ikke beskæftiger udlændinge ulovligt. Det gælder både lønnet samt frivilligt og ulønnet arbejde.
På Styrelsen for International Rekruttering og Integrations (SIRI) hjemmeside 'Ny i Danmark' kan du finde vejledning og information til arbejdsgivere, bl.a. om erhvervsordninger, kontaktpersonordningen og hvordan du undgår ulovligt arbejde.
Find vejledning til arbejdsgivere på nyidanmark.dk
På 'Ny i Danmark' kan du som virksomhed også orientere dig i ansøgningskrav og proces for ukrainske borgere. Vær opmærksom på, at du ikke kan ansøge på vegne af andre.
Find information til ukrainske statsborgere på nyidanmark.dk
Du kan styrke din medarbejders kompetencer gennem forskellige erhvervskurser, sprogkurser og uddannelsesforløb. Læs mere om, hvad du som arbejdsgiver kan tilbyde dine ukrainske medarbejdere:
Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU)
Ja. Når virksomhedens medarbejder deltager i AMU-kurser, FVU eller AVU, kan virksomheden få udbetalt VEU- eller SVU-godtgørelse.
Voksen efteruddannelsesstøtte (VEU-godtgørelse)
Læs mere om VEU-godtgørelse til arbejdsgiver (virk.dk)
Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU-godtgørelse)
Ja. En borger kan efter jobcentrets vurdering få bevilliget mentorstøtte, med henblik på at fremme at personen kan opnå eller fastholde aktiviteter, tilbud, ordinær uddannelse, ansættelse i fleksjob eller ordinær ansættelse.
Regeringen, FH, DA, AC, KL og Danske Regioner.
Partnerskabet skal gøre det nemmere for tilrejsende ukrainere at komme ind på det danske arbejdsmarked. Partnerskabets fokusområder er: